Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

Descarcarea softuri din internet

Generalitati

Tipuri de software :

Unde le puteti gasi

Instalarea unui program pe PC dvs.

Shareware

Freeware

Abandonware

Update

 

A.-Generalitati   In principiu , puteti gasi orice fel de soft (program de calculator) care a fost vreodata publicat , in arhivele din Web. Este mult mai usor si mai ieftin , sa obtii asemenea programe din Web , decat sa le cumperi de la magazinele de specialitate (unde platesti suportul - CD sau diskete- ambalajul , comisioane , etc.) - mai ales ca multe din ele sunt fie gratuite , fie abandonate de creatorii lor (aparand variante mai moderne). Chiar programele shareware , pot fi utilizate cu anumite lmitari un numar de zile (variabil , dar in general este de 30 zile) , daca va place se poate achizitiona contra plata si atunci veti primii un "cod de instalare" si dupa introducerea acestuia , programul va functiona cu toate faclitatile ; in caz contrar , dupa expirarea acelui termen , veti trebui sa "dezinstalati" acel program din PC dvs.   Pentru utilizarea normala , orice PC are nevoie de anumite programe , in afara "platformei" instalate , care este in general programul Microsoft Windows 9x (sau mai nou Windows ME sau Windows 2000) .Tot din Web , se pot face "update" (actualizari) pentru o serie de programe (cel mai bun exemplu este in cazul programelor AntiVirus , care se actualizeaza periodic , pentru a putea bloca si repara sau chiar sterge datele din PC  infestate de noii virusi care apar in Internet !)

NOTA : Ce categorii de softuri , ar trebui sa fie instalate pe un PC utilizat acasa :

Comunicatii: Microsoft Internet Explorer sau Netscape Navigator pentru conectare la Internet si un program de e-mail . Programe de tipul WinFax (pentru transmiterea-receptia de faxuri direct din PC) , PhoneBook (pentru agenda telefonica , e-mail , formarea numerelor de telefon automat) , etc.
Educative : Programe de tipul dictionarelor , enciclopedilor , istorice , geografice , etc.
Jocuri : Functie de dotarea hardware a PC , dela jocuri de sah , la curse de auto-moto , etc.
Imagini grafice : Cel putin un Viewer de tipul IrfanView si ACDSee32 sau UleadPhoto Explorer :
Programe audio : Cel putin WinAmp pentru ascultareaa muzicii (inclusiv a mp3) ;
Programe video : Cel putin Windows Media Pleyer 7.0 pentru audio-video (videoclipuri , filme)
Programe de calcul si redactare de texte : Microsoft Excel si Microsoft Word sau suita Star Office;
Programe AntiVirus : Daca sunteti conectat la Internet , este obligator sa aveti un asemenea program pentru protectia PC dvs. impreuna cu un program tip firewall ;
Alte programe ajutatoare : Un program de arhivare/dezarhivare de tipul WinZip , un accelerator de download de tipul Go!Zila ori Get Right, etc.

 

B.-Shareware    Programele tip shareware , sunt softuri pe care le puteti obtine gratuit , pentru a le incerca , apoi daca sunteti multumit , trebuie sa il cumparati .Aveti la dispozitie , aproximativ 30 de zile pentru incercari . Documentatia programului , va indica de obicei cum sa-l platiti si apoi cum sa-l inregistrati . In loc de termenul shareware , se mai utilizeaza in mod curent si termenul "trial-ware" . Dupa scurgerea termenului de incercare , utilizarea softului nu este legala ! (unele chiar refuza sa mai ruleze pe PC dupa aceasta perioada) . In acest caz , sunteti obligat sa treceti la "dezinstalarea" programului shareware , dupa scurgerea termenului de incercare .

 

C.-Freeware   Programele tip freeware (FREE) , sunt softuri pe care le puteti descarca gratuit din Internet , fara a plati nici o suma pentru utilizarea lor (cel mult se cere inregistrarea copiei instalata pe PC) . In aceasta categorie intra multe softuri necesare pentru Internet (de ex. Microsoft Internet Explorer si Netscape Navigator) , utilitare , media , etc.  Chiar unele programe tip shareware , dupa un timp devin FREE (dupa aparitia de noi versiuni mai modernizate , care sunt shareware) . Aceste programe va pot ajuta in utilizarea normala a calculatorului dvs. , la navigarea pe Internet , la posta electronica , la utilizarea PC ca "media" (muzica , videoclipuri) , dar si la protectia acestuia (programe antivirus ,  programe de tip firewall , etc.) . Numarul de softuri instalate pe un PC , depinde de utilizator si de folosirea acestuia - fiind limitate totusi de posibilitatile harddware (componentele electronice dintr-un PC) - dar cu cat vor fi mai multe programe , cu atat va creste timpul de incarcare a programelor si timpul de rspuns la comenzile dvs.!

 

D.-Abandonware     Acest termen , arata ca respectivele softuri , desi au fost tip shareware , producatorii acestora au abandonat dreptul de copyriht (drepturile de autor protejate de lege) , iar programul poate fi utilizat in mod gratuit , fara nici o restrictie . In general , aceste programe sunt versiuni mai vechi , care nu au mai putut fi actualizate - dar sunt functionabile !(veti gasi diverse programe , dela jocuri diferite , la utilitare) . Daca nu aveti alta sursa de programe "la zi" , le puteti instala pe PC dvs. pe acestea , care in general isi "fac treaba in mod onorabil" .

 

E.-Update  Acest termen , inseamna actualizarea unui program existent pe PC dvs. (de ex. Windows 9x , Microdoft Office , Norton Antivirus , WinFax , etc.) , care se face in mod automat , prin conectarea la situl producatorului . Dupa conectare , se face un schimb de informatii intre PC dvs. si situl producatorului (pentru aflarea configuratiei , a tipului de soft , daca programul este inregistrat , etc.) si apoi vi se propune o lista de "articole" pentru download si actualizarea respectivelor programe . In scopul conectarii la Internet , unele programe au in "Control Panel" o pictograma de "Live update" (de ex. Symantec) , care va trebui actionata si setata corect in vederea conectarii . Activitatea de update , se poate face manual , sau automat (functie de setare si optiunea dvs.) .Programul Windows 9x , are optiunea de update ( Start > Settings > alegeti Windows Update ) iar dupa conectare , veti putea opta si pentru actualizarea Microsoft Office .

 

F.-Unde puteti gasi softuri in Web   Foarte multe situri , au si o pagina de programe propuse pentru download , dar sunt si unele specializate pe aceasta problema . Va redam mai jos , denumirea principalelor situri cu asemenea programe . Dand clic pe denumire , cu ajutorul broswerului dvs. veti putea deschide pagina respectiva si alege programul dorit :
Shareware.com este un serviciu care catalogheaza mii de programe freeware si shareware ;
TUCOWS gazduieste programele Winsook (programe din Internet pentru Windows - posta , stiri , Web , etc.) ;
ZD Net este unul din cele mai bune situri de programe shareware din Internet ;
32 bit COM ; CNet Downloads ; Reteaua de arhive Simtel ; Software Blast ; Download COM ;Stroud CWS Apps sunt alte adrese unde puteti cauta cu succes programul ce va lipseste ;
Pentru programele abandoware , puteti cauta la adresele :Dougen ; ForsakenWare ; Free Oldies ; Home of Gifts ; Magic : Simtel NET si Top 219 .

Recomandare :

Este bine sa cunoasteti exact denumirea produsului pe care il cautati ;
Este necesar sa verificati compatibilitatea produsului respectiv cu datele PC dvs. ;
Din lista derulata , alegeti situl cel mai apropiat de dvs. (aveti astfel asigurata viteza maxima de downoload - deci economie de timp si bani) ;
Cititi toate datele informative disponibile , despre produsul in cauza , inainte de a da comanda de download ;
Cand dati comanda de download , vi se va cere sa specificati locul unde doriti sa fie salvat softul in cauza . Acum nu ne ramane decat sa va dorim SUCCES! 

 

G.-Instalarea unui program pe PC dvs.   In marea majoritate a cazurilor , fisierul pe care l-ati descarcat din Internet , va fi o arhiva - de obicei un fisier ZIP sau un fisier auto-expandabil . Puteti folosi WinZip pentru a dezarhiva un fisier ZIP . Apoi puteti rula setup.exe sau install.exe , dupa ce ati verificat daca fsierul nu are virusi . In cazul cand nu gasiti nici unul din aceste fisiere , inseamna ca softul respectiv nu are un program de configurare , Copiati fisierele in propriile lor dosare si creati o comanda rapida in meniul Start , sau in Programs . Daca descarcari un fisier EXE , verificati-l intai de virusi ! Apoi , executati dublu-clic pe fisier pentru a-i extrage continutul intr-un dosar gol , astfel incat sa puteti sterge cu usurinta fisierele temporare . In multe cazuri , programul de configurare se lanseaza automat . Acest lucru se intampla frecvent la cele mai noi si bune programe (cunoscute ca arhive auto - expandabile - auto - instalabile) .Alteori , executand dublu-clic pe fisierul EXE se realizeaza numai extragerea continutului - tot rebuie ca dvs. sa rultai setup,exe sau install.exe si apoi sa stergeti fisierele temporare .    NOTA FINALA : Credem ca nu trebuie sa explicam mai mult , o sa va descurcati dvs.  :)  :)

 

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .