Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

 

Configurarea PC pentru o conexiune Dial_Up

   

A.- Ce este o conexiune Dial_Up  

 

B.- Configurarea conexiunii Dial_Up  

B.1).- Configurarea telefonului si a proprietăților acestuia

B.2).- Configurarea modemului 

B.3).- Configurarea retelei de lucru

C.- Crearea unei conexiuni prin apel telefonic

 

 

A.- Ce este o conexiune Dial_Up

Conectarea la Internet prin linie telefonică comutată (Dial_Up)

Acesta este cel mai simplu si mai rapid mod de a te conecta la Internet. Pentru acest tip de conexiune iti sunt necesare:

un computer (cu program de operare Windows 9X);

un modem (intern sau extern);

o linie telefonica (automata).

Majoritatea utilizatorilor folosesc modemurile pentru a stabili o conexiune PPP (Point to Point Protocol): acestea permit computerului tau sa comunice cu computerul furnizorului de servicii (ISP - Internet Service Provider) prin intermediul liniei telefonice astfel ca sistemul tau sa se comporte ca si cand ar fi vorba despre o conexiune fizica. Astfel, protocoalele de retea TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) nu sesizeaza faptul ca folosesc o conexiune seriala in loc de clasica placa de retea. Modemul instalat in / lânga computerul tau preia informatiile digitale si le transmite ca semnal analogic prin linia telefonica (modulație). Un alt modem aflat la capatul liniei - la ISP - primeste semnalul analogic prin linia telefonica si il transforma la loc in informatie digitala (demodulație). Majoritatea modemurilor comercializate astazi au viteze de 33,6 Kb/s sau 56 Kb/s si sunt compatibile Hayes (inteleg instructiunile standard utilizate de toate programele de comunicatii).

B.- Configurarea conexiunii Dial_Up

Pentru configurarea conexiunii Dial_Up urmezi procedura: Start > Settings > Control Panel. Va apare fereastra de dialog Control Panel unde vei executa configurarea necesara

B.1).- Configurarea telefonului si a proprietăților acestuia - Configuration Telephony Drivers and Dialing Properties

Double-click pe Telephony si va apare o fereastra de dialog cu denumirea Dialing Properties cu doua interfete: My Locations și Telephony Drivers. In interfata My Locations vei completa la I am dialing from numarul de telefon care stabileste legatura cu ISP. Scrierea se face cursiv, fara pauze intre cifrele componente (daca le-ai introdus eronat, le stergi actionând asupra Remove si reiei introducerea lor corecta); Apoi completezi la I am in this country / region, numele tarii in care locuiesti (actionand asupra sagetii se va derula o lista cu numele tuturor tarilor, alegi tara unde locuiesti) si completezi la Area code prefixul telefonic al localitatii respective unde esti conectat la Internet; in final, la Dial using trebuie sa alegi intre Tone dial (pentru majoritatea posturilor telefonice care sunt conectate in centrale telefonice moderne) sau Pulse dial (pentru posturile telefonice conectate in centrale telefonice vechi tip Rotary). Dupa ce ai terminat cu acesta interfata, poti trece la Telephony Drivers; aici, la The following telephony drivers are installed on this computer, verifici daca apare Unimodem Service Provider, click pe ea si apoi pe Configure…: va trebui sa apara fereastra de dialog Modem Properties; daca este asa, totul este corect si click OK; revii in fereastra de dialog Dialing Properties, click pe Apply si in final pe Close.

 

B.2).- Configurarea modemului - Installs a new modem and changes modem properties

Double-click pe Modems si va apare o fereastra de dialog cu denumirea Modems Properties cu doua interfete: General si Diagnostics (in mod normal modemul trebuie sa fie instalat si configurat o data cu instalarea programului de operare Windows 9X); verifici daca in interfata General este inscris modemul din dotarea computerului tau; poti vedea corectitudinea setarilor efectuate dand click pe Properties si verificand datele afisate; din nou click pe Telephony Properties si vor apare datele configurate la punctul B.1. Daca totul este corect poti inchide fereastra de dialog.

 

B.3).- Configurarea rețelei de lucru - Configures network hardware and software

Este cea mai importanta configurare; double-click pe Network: va apare o fereastra de dialog cu denumirea Network cu trei interfete: Configuration, Identification și Access Control.

B.3.1).- In interfata Configuration, la The following network components are installed trebuie sa apara obligatoriu 3 componente:

B.3.1.1).- Client for Microsoft Networks;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel :

click pe Add;

selectezi Client;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Clients selectezi Client for Microsofts Networks;

click OK.

B.3.1.2).- Dial-Up Adapter;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel :

click pe Add;

selectezi Adapter;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Adapters selectezi Dial_Up Adapter;

click OK.

B.3.1.3).- TCP/IP -> Dial-Up Adapter;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel:

click pe Add;

selectezi Protocol;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Protocol selectezi TCP/IP;

click OK.

Tot in interfata Configuration trebuie sa apara urmatoarele:

la Primary Network Logon - Client for Microsofts Networks;

la File and Print Sharing - nu trebuie să apara nimic.

B.3.2).- In interfata Identification poti completa urmatoarele:

 la Computer name - numele cu care ti-ai botezat computerul;

 la Workgrup - Home;

 la Computer Description - creatorul computerului etc.

B.3.3).- In interfata Access Control: bifezi prima optiune de la Control access to shared resources using si anume Share level access control.

Daca totul este bine click OK.

Atentie !: Este posibil sa-ti solicite introducerea CD - ului de instalare al programului Windows 9X (pe care îl ai în computerul tau) pentru a prelua o serie de date necesare functionarii corecte a noilor componente.

 

C.- Crearea unei conexiuni prin apel telefonic

    Click right-mouse pe My Computer; apoi click left-mouse pe Dial_Up Networking: va apare o fereastra de dialog cu aceeasi denumire (altă procedură: Start > Programs > Windows Explorer > Dial_Up Networking) . 

Daca pachetul Dial-up Networking nu este instalat pe calculatorul vostru intrati in Control Panel si faceti dublu click pe Add/Remove Programs . Activati Windows setup din partea de sus a ferestrei , apasati apoi pe Communications  iar apoi pe  Details . Bifati Dial-up Networking, apoi click pe butonul OK .Click din nou pe OK pentru confimare

odata ajuns aici, double-click pe Make New Connection si apare o fereastra tip Wizard cu aceeasi denumire care te va ajuta la configurare; in aceasta fereastra de dialog, la Type a name for the computer you are dialing completezi denumirea ISP la care esti conectat, iar la Select a device trebuie sa apara denumirea modemului care este instalat in / langa computerul tau; click Next si va apare urmatoarea interfata unde vei completa la Area code, Telephone number si Country / Region code aceleasi date ca si la punctual B.1; click Next si apare o interfata care-ti solicita verificarea corectitudinii datelor introduse; apoi click pe Finish.

In ferestra de dialog Make New Connection trebuie sa apara un nou icon cu denumirea data de tine. Click right-mouse pe acest icon si selectezi Properties: va apare o fereastra de dialog cu numele legaturii avand patru interfete si anume: General, Server Types, Scripting și Multilink .

In interfata General: la Use area code and Dialing Properties debifezi (pentru ca la conectare sa nu se formeze prefixul localitatii).

In interfata Server Types la Type of Dial-Up Server trebuie să apara PPP, Internet, Windows NT Server, Windows 9X; la Advanced options vei bifa numai optiunea Enable software compression (nu bifa optiunea Log on to network) iar la Allowed network protocols bifezi numai TCP/IP.

In interfata Scripting bifezi Start terminal screen minimized.

In interfata Multilink trebuie sa fie actionata varianta Do not additional device.

Nu mai ramane decat sa apesi pe OK si ai terminat configurarea.

 

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .