Internet pentru incepatori

Īncepind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

FTP

Articol de Dan Paunescu , mailto: onebizro@hotmail.com
Webmaster : http://www.onebiz.8m.net

     FTP este acronimul pentru File Transfer Protocol (Protocolul de Transfer al Fisierelor ) si este cea mai folosita metoda pentru transferul fisierelor , indiferent de tipul si dimensiunea acestora , de la un computer la altul , prin intermediul Internetului .


La ce foloseste FTP ?

Odata ce v-ati conectat prin FTP , puteti sa primiti sau sa transmiteti fisiere .Daca va intereseaza anumite fisiere de pe serverul gazda puteti alege optiunea download pentru a le putea transfera intr-un anumit director de pe calculatorul propriu .
Daca vreti sa transferati fisiere din calculatorul dvs. pe server trebuie sa faceti upload , selectand bineinteles directorul in care se gasesc fisierele .Fisierele sunt apoi copiate dintr-un director in altul .Procedura este asemanatoare cu copierea unor fisiere dintr-un director in altul , pe un calculator. In acest caz unul din directoare se gaseste pe un calculator in Romania iar altul in SUA sau Japonia , de exemplu .


In concluzie , FTP se foloseste atunci cand :

  1. se transfera ( upload ) pentru prima data fisierele unui sit la o gazda web
  2. se inlocuieste un fisier sau o imagine
  3. se incarca ( download ) fisiere de pe un alt computer
  4. se permite accesul unei alte persoane pentru a incarca un fisier dintr-un anumit sit

 

Ce software este necesar ?

Pentru a va putea conecta la un server FTP aveti nevoie de un program special , numit si client FTP care sa poata lucra cu acest protocol .
Un exemplu este programul FTP incorporat in Windows 95 .
Exista insa si clienti FTP cu o interfata grafica mai prietenoasa si care inglobeaza noile tehnologii , fapt ceea ce duce la imbunatatirea performantelor si cresterea functionalitatii acestora .
De obicei , acesti clienti FTP sunt oferiti ca aplicatii shareware , dar exista si programe gratuite .
Unul dintre cele mai folosite este programul WS_FTP ( http://www.ipswitch.com ) .
Alte programe FTP le puteti incarca de la adresele web urmatoare :

CuteFTP ( http://www.cuteftp.com )
BulletProofFTP ( http://www.bpftp.com )
LeapFTP ( http://www.leapware.com )
TerrapinFTP (http://www.terra-net.com )
WebDrive ( http://www.riverfrontsoftware.com )

Cum se face conectarea ?

Pentru a va putea conecta la un server FTP , trebuie sa-i cunoasteti adresa . Aceasta este adresa gazdei FTP pe care ati obtinut-o la inscriere .
Exista doua tipuri posibile de conectare :

  1. cu un nume de identificare ( login ) si parola ( password ) pentru un cont pe un server FTP
  2. cu login anonim , folosind pentru login cuvantul " anonymous " si pentru parola , adresa de email

 


Prin introducerea loginului si parolei pe care le-ati obtinut atunci cand v-ati inregistrat la calculatorul gazda respectiv , capatati acces la un cont care va da dreptul sa accesati un anumit director unde puteti sa transferati fisierele .
Conectarea cu loginul anonymous se foloseste numai pentru a face download de fisiere , datorita riscurilor de securitate care pot apare .

Cum se lucreaza cu un program FTP

In general , programele FTP nu fac parte dintre aplicatiile deosebit de complicate si pretentioasa .Dupa ce ati instalat un client FTP trebuie sa invatati sa-l folositi.Cititi cu atentie paginile de HELP si apoi faceti cateva incercari pentru a va obisnui cu programul .

Mai intai trebuiesc create doua directoare pe calculatorul propriu , numite Upload si Download .
Selectati apoi cateva fisiere test si copiati-le in directorul Upload . Accesati programul FTP si conectati-va la serverul FTP respectiv.
Selectati fisierele test care trebuiesc transferate si dati comanda de transfer .Odata ce au fost incarcate , fisierele test ar trebui sa se vada in fereastra clientului FTP .
Repetati de cateva ori pana va obisnuiti cu programul . Aveti grija ca in final sa stergeti toate fisierele test din calculatorul gazda inainte de a incepe transferul efectiv al fisierelor componente ale sitului web.

In programele FTP exista doua optiuni referitoare la tipul de fisiere folosite . Trebuie sa folositi optiunea ASCII cand transferati fisiere HTML si binary cand transferati fisiere grafice sau multimedia . De obicei , mai exista si o optiune numita auto-detect cu ajutorul careia programul selecteaza automat tipul de fisier transmis si modul cum se va face transferul .

Majoritatea programelor FTP sunt setate sa foloseasca Portul 21 .Nu schimbati aceasta setare pana nu vi se indica in mod clar sa folositi un Port diferit .In majoritatea cazurilor puteti ignora alte optiuni ca : Use firewall, PASV mode, Description, etc.

Cand doriti sa realizati transferul asigurati-va mai intai , ca ati mutat toate fisierele de care aveti nevoie intr-un singur director .
In final , transferati toate fisierele ( html , gif/ jpeg , midi , etc. ) in directorul care-l aveti la dispozitie pe serverul FTP .Verificati inca odata daca au fost transferate toate fisierele , fara erori.

Acest articol face parte din cartea electronica Proiectarea paginilor web
( Autor : Dan Paunescu )

Prima afacere pe Internet
Vreti sa incepeti o afacere online si nu stiti cum sa procedati ?
Acum aveti la dispozitie o multime de informatii utile despre proiectarea , publicarea si promovarea siturilor web , editarea cartilor electronice , programe afiliate si comert electronic

 .

 

Ultima actualizare : 04.01.2002

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .