Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

  PROTEJATI-VA CALCULATORUL !

 

Limitati accesul la fisierele PC dvs. Cautati surse sigure Folositi programe AniVirusi Scanati cat mai des PC Verificati e-mail si atasamente Verificati tot ce ati download Verificati disketele si CD Actualizati baza de date AVirusi Controlati ce se ruleaza in broswer Instalati un soft tip Firewall

 

A.-Nu permiteti accesul la continutul fisierelor din calculatorul dvs.  Lucrul in retea si partajarea fisierelor , va poate expune harddiscul la accesari neautorizate , in cazul unei configurari incorecte .Eliminati partajarea fisierelor si Dial-Up Adapter , pentru a elimina expunerea fisierelor PC-ului dvs. la accesul din Internet ! 

 

B.-Descarcati programe numai din surse sigure  Este bine a se limita la strictul necesar , descarcarea de programe din Web si acest lucru sa se faca din situri sigure . Nu descarcati fisiere din grupele de discutii , deoarece la acestea accesul este nelimitat si riscul este pe masura ! Obisnuiti-va a verifica antivirus , absolut tot ce intra in calculatorul dvs. - dela utilizarea disketelor si a CD , pana la e-mail si atasamentele acestora . NU UITATI - Paza buna , trece primejdia rea !

 

C.-Instalati pe PC dvs. un bun program antivirus  

Pentru calculatoarele care nu sunt conectate in retea si nu au acces la Internet , se poate instala un program antivirus gratuit . El se numeste "AntiVir Personal Edition for Windows 9x" si poate fi adus dela adresa www.free-av.com . Acest program asigura protectia calculatorului (fara protectia Web si e-mail) , se poate face foarte usor update , pentru actualizarea bazei de date ale noilor virusi , etc. Cu el se poate scana intregul PC , inclusiv disketele si CD .
Pentru calculatoarele conectate in retea si la Internet , este nevoie de un program antivirus "mai sofisticat" , care sa asigure protectia in Internet si in special pentru e-mail si atasamentele acestora si care sa asigure update usor si rapid ! (de ex. la aceasta data , cel mai util este programul Norton AntiVirus 2001 , care asigura intrega protectie a PC ) . Exista o vasta oferta de programe AntiVirus , printre care si cele oferite de Softim din Romania . La nevoie , puteti instala si programe shareware (de ex. de pe CD anexe la revistele CHIP sau PC Magazine) , care la expirarea perioadei de incercare sa fie "dezinstalate" si instalat imediat un alt program , etc. Tot din aceiasi sursa , puteti actualiza baza de date , pentu programul instalat pe PC dvs.
NOTA :Furnizorii de programe (de ex.Microsoft) dupa depistarea unor buguri in softurile aflate in retea , emit niste "patch" (carpitura) care inchide acea "gaura" .Este recomandabil a va informa corect , a aduce aceste "patch" si a le instala pe PC dvs. reducand astfel posibilitatile de infectare a acestuia !

 

D.-Scanarea calculatorului in cautare de virusi  In mod normal , scanarea se face saptamanal (de obicei Lunea - dupa conectarile mai frecvente si mai lungi din zilele de Sambata si Duminica) , la marea majoritate a programelor AntiVirus , existand optiunea de "System Check Scheduler" (scanare automata , in ziua saptamanala si ora fixata). Deasemeni , este necesar a se scana toate disketele si CD-urile introduse in PC chiar inainte de citirea acestora ; precum si e-mailurile si indeosebi atasamentele acesora , inainde de vizualizarea lor ! Nici un fisier (indiferent de continutul sau) care a fost transferat din Internet pe PC dvs. , nu se va deschide decat dupa o scanare amanuntita ! De aceea se recomanda , a se crea in directorul C :\ My Download ( un dosar , care va fi tot timpul gol si va fi uilizat numai pentru salvarea fisierelor transferate din Web , pentru a putea fi scanate usor) .Recomandam ca in perioada cand aflati prin media , de aparitia unor noi virusi in Internet , dupa fiecare conectare la Internet (inclusiv e-mail) , sa procedati la o scanare complecta a calculatorului dvs.   Nu uitati dictonul ca a preveni e mai usor decat a repara !

 

E.-Verificati e-mailurile si indeosebi atasamentele acestora   Principala "poarta" de intrare a virusilor in calculatoarele personale , este sistemul de posta electronica .De aceia se impune luarea celor mai severe si sigure masuri de prevenire . Obisnuiti-va a pastra urmatoarele regului :
Daca primiti un mesaj , de la o adresa necunoscuta , este bine sa nu il deschideti si sa-l stergeti imediat !
Daca la un mesaj , este atasat unul sau mai multe fisiere pe care dvs. nu le asteptati , iar din continutul e-mailului nu reiese ca aceste atasamente au fost trimise de expeditor , stergeti imediat mesajul cu tot cu atasamentele respective !
Chiar daca cunoasteti expeditorul si el va atentioneaza in textul mesajului ca va ataseaza fisierul cu denumirea "x" avand marimea "y" , salvati atasamentele respective intr-un dosar gol (de ex. in C:\My Download) in vederea scanarii antivirus . Daca este OK , puteti trece la dezarhivarea atasamentului si la vizualizarea lui !
Programul WinZip are posibilitatea de a verifica antivirus , inainte de arhivare / dezarhivare fisierul in care a fost deschis . Se recomanda setarea corecta a acestui program , pentru efectuarea acestor operatiuni (chiar daca incetineste putin procesul de arhivare / dezarhivare !) .Pentru aceasta , deschideti programul WinZp si urmati pasii : Bara superioara > Options > Configuration > interfata "Program Locations" > "Optional virus scaner" > "Scan Program" . Aici actionati pe butonul din dreapta ferestrei si dirijati la programul antivirus instalat pe PC . Apoi dati clic pe OK si inchideti programul WinZip ,

 

F.-Verificati prezenta virusilor in timpul descarcarii fisierelor  Unele programe AntiVirus fac aceste verificari in mod automat (de ex. Norton Antivirus pentru browserul Netscape Navigator) , dar pentru majoritatea unor astfel de programe , este necesar ca dvs. sa dispuneti efectuarea acestor verificari . Este o regula de aur (care daca este respectata , reduce la minim riscul infectarii cu virusi a calculatorului dvs.) si anume  Inaintea accesarii oricarui tip de fisier (muzica , videoclip , flm , imagine , text , softuri , etc.) se face verificarea acestora cu un program AntiVirus care a fost actualizat privind noii virusi aparuti in Internet ! Repetam recomandarea de a se verifica antivirus inainte de accesare toate disketele (A:\) si CD-urile noi , imprumutate , care au fost utilizate pe un alt calculator , etc. Deasemenea , mesajele electronice primite si in special atasamentele acestora ! Toate fisierele transferate din Internet , inainte de a fi deschise , vor fi verificate atent cu un program AntiVirus

 

G.-Verificati AntiVirus toate disketele si CD-urile   Repetam aceasta recomandare , chiar cu riscul de a va plictisi ! Chiar CD anexe la revistele de specialitate (de ex. CHIP , PC Magazine , etc.) desi au fost verificate cu un numar mare de programe AntiVirus , redactiile acestor reviste recomanda ca si dvs. sa le verificati din nou inainte de utilizare (nu isi asuma nici o raspundere pentru eventuale perturbari ale functionarii PC dvs.) , dar problema se pune si mai acut in cazul disketelor (unde exista posibilitatea mult mai mare a  infectarii involuntare a acestora !) . Simplul fapt ca o disketa inregistrata a fost "citita" pe un alt PC si apoi returnata dvs.poate fi purtatoarea unor virusi latenti existenti pe acel PC si de care posesorul acestuia sa nu stie (sau sa nu aiba instalat un program AntiVrus) . Deci este mult mai usor si va ia mult mai putin timp , sa faceti aceste VERIFICARI  PREVENTIVE si sa aveti PC curat , decat sa aveti PC infestat - cu intregul cortegiu de probleme legate de depistare , izolarea acestora , stergerea fisierelor care nu pot fi reparate ; sau chir in cazuri grave fiind necesara reformatarea harddiscului si reinstalarea programelor (cu pierderea datelor existente pe PC) .

 

H.-Descarcati informatii curente despre virusii recenti   In ultimul timp , toate mijloacele media , informeaza publicul , de aparitia pe Internet a unui numar mare de virusi si din pacate acest lucru este real ! Tocmai din aceste motive , softurile de specialitate (AntiVirus) au posibilitatea de "Live Update" (actualizarea programului pentru depistarea noilor virusi si incarcarea "definitiilor" acestora) . Actualizarea se poate face prin urmatoarele  mijloace :
Prin conectarea automata la Internet - programul conectandu-se la pagina Web a furnizorului de soft . Dupa un schimb de date , legat de tipul softului , versiunea , inregistrarea lui , etc. se face automat transferul datelor si actualizarea datelor in programul AntiVirus . Se cere de obicei , rebootarea sistemului pentru setarea integrala a datelor si aveti astfel in cateva minute , programul actualizat la zi !  Este cel mai usor , rapid si sigur sistem de actualizare !
Prin conectarea manuala la Internet , navigare la pagina Web a furnizorului de soft AntiVirus . Dupa efectuarea unor verificari , vi se prezinta o lista cu actualizarile propuse (functie de tipul si versiunea programului AntiVirus instalat pe PC dvs.) , dupa alegerea manuala se poate face downoad . Dupa deconectarea de la Internet , se da dublu-clic pe fisierul adus si se trece automat la actualizarea programului Antivirus . Acest sistem de actualizare este mai greoi , dar macar are posibilitatea actualizarii la zi .
Prin actualizarea datelor din alte surse (de ex. CD) . Pe unele CD anexa la revistele de specialitate (de ex. CHIP , PC Magazine , etc.) sunt programele Antivirus cu care a fost verificat acest CD . Daca verificati atent , veti gasi in dosarul respectivului program si un folder cu denumrea de "Updates" .Puteti actualiza datele programului AntiVirus instalat pe PC cu datele din dosarul "Update" dela programul AntiVirus cu aceiasi denumire (si eventual versiune) cu cel instalat pe PC dvs. Este cel mai slab sistem de actualizare (actualizarea este "in intarziere" cu cel putin o luna) , dar decat deloc . . . . este si acest sistem mai bun :) :)

 

 
I.-Controlati cea ce ruleaza in broswerul dvs. Cand broswerul descarca un obiect - cum ar fi un control ActiveX sau o miniaplicatie Java - pe calculatorul dvs. , cauta in acel obiect informatii de identificare a celui care l-a publicat . In cazul in care gaseste informatiile (certificat) , broswerul va va intreba daca doriti sa instalati acel obiect . In caz contrar , va avertizeaza ca instalarea obiectului este riscanta . In continuare va vom prezenta cateva optiuni specifice celor doua principale browsere :

I 1.-Pentru Internet Explorer : I.E. accepta conceptul de zone de securitate . Configurati parametrii de securitate pentru fiecare din cele patru zone si apoi puteti asocia anumite situri Web acestor zone . Cand veti deschide un sit Web , I.E. ii aplica parametri de securitate ai zonei de care apartine . Cele patru zone , sunt :

  1. Local intranet zone (Zona intranet) - Aceasta zona este destinata paginilor Web din reteaua locala a companiei ;

  2. Trusted sites zone (Zona de situri sigure) - Aceasta zona este destinata siturilor Web in care aveti deplina incredere ;

  3. Internet zone (Zona Internet) - Aceasta este zona implicita . I.E. aplica setarile de securitate din aceasta zona oricarei pagini Web care nu este asociata uneia din celelalte zone .

  4. Restricted sites zone (Zona de situri cu restrictie) - Aceasta zona este destinata siturilor Web cu anumite restrictii !

Nivelele de securitate acceptate de Internet Explorer , sunt urmatoarele :

Nivelul

Descriere

High (Inalt)

I.E. exclude automat o parte din continut , fara a va consulta .

Medium (Mediu)

I.E. va va consulta inainte de a descarca un anumit continut pe PC

Low (Scazut)

I.E. va descarca tot continutul , fara nici un fel de avertisment !

Custom (Personalizat)

 

Executati clic pe butonul Settings pentru a personaliza complect parametrii de securitate . Puteti specifica mediul in care I.E. va trata controalele ActiveX , miniaplicatiile Java , descarcarile de fisiere si asa mai departe .

I 2.-Pentru Netscape Navigator : Puteti controla si ceace descarca si ruleaza acest broswer astfel :

  1. Alegeti din menul principal Edit > Preferences si selectati categoria Advanced din sectiunea Category . In partea de sus a casetei de dialog , veti vedea trei optiuni (le puteti vedea in tabelul de mai jos) , care controleaza modul in care Navigator trateaza scripturile si obiectele . Operati schimbarile necesare .

  2. Executati clic pe OK si salvati modificarile efectuate .

  3. Paramentrii de securitate pentru Navigator , sunt :

    Nume

    Descriere

    Enable Java

    Dezactivati optiunea pentru a impiedica programul Navigator sa descarce si sa ruleze miniaplicatii Java .

    Enable JavaScript

    Dezactivati optiunea pentru a impiedica programul Navigator sa ruleze scripturi JavaScript .

    Enable AutoInstall

    Dezactivati optiunea pentru a impiedica programul Navigator sa instaleze automat accesorii interschimbabile .

 

J.- Instalati pe calculatorul dvs. un program Firewall  Recomandam calduros , instalarea programului gratuit , care se numeste "Zone Alarm v.2.1.44" .Acesta este, la ora actuala, unul dintre cele mai puternice si populare programe de tip firewall, foarte util pentru a-ti proteja computerul de patrunderi neautorizate si de virusi. Programul este gratuit pentru uz personal, si se instaleaza foarte usor, cu optiunile de securitate cele mai utile. Dupa instalare, daca îl tii permanent în functiune sau cel putin cât lucrezi în retea si pe Internet, te atentioneaza ori de câte ori apare vreo tentativa de patrundere în computerul tau, sau ori de câte ori un program de pe computerul tau încearca sa acceseze reteaua. Poti stabili permisiuni numai pentru anumite programe, pe care le folosesti curent ca sa lucrezi pe Internet si în retea, iar altora le poti interzice sa trimita semnale în retea. Kitul de instalare are 1.7 MB si poate fi copiat destul de rapid direct de la autor, din situl Zone Labs.

 

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .