Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

ALTE SFATURI PENTRU UTILIZAREA OUTLOOK EXPRESS

 

1.-Referitor la “PAROLA

2.-Modele diferite de mesaje 

3.-Mesaje urgente 

4.-Carti de vizita 

5.-Folosirea grupurilor 

6.-Alte optiuni ale listei Address Book 

7.-Atasarea unei imagini 

8.-Atasarea unei pagini Web 

9.-Identificator digital ( Criptarea mesajului )

10.-Alte sfaturi utile 

 

1.-Referitor la “PAROLA

Prin definitie , o parola este um mecanism de securitate folosit pentru a permite accesul numai utilizatorilor autorizati . Parola poate indeplini aceasta functie doar daca este secreta . Chiar daca folositi acasa un PC , tot trebuie sa va asigurati ca parola dvs. este destul de complicata , pentru a fi greu de ghicit . In general se fac combinatii intre majuscule , litere mici si cifre - dar ea trebuie “bine memorata” fara a o nota . Este deasemeni recomandat , ca la anumite intervale de timp , sa schimbati parola .

2.-Modele diferite de mesaje 

Marea majoritate a programelor de posta electronica (inclusiv Outlook Express) au posibilitatea de a trimite diferite “sabloane” de mesaje . Puteti executa clic pe sageata din dreapta buronului Compose Message pentru a derula o lista cu sabloane pe care le puteti folosi pentru mesaje speciale (de ex. felicitari de sarbatori , invitatii la petrecere , felicitare de ziua natala , etc.) . Selectati un sablon pentru a fi afisat in New Message si veti vedea ornamentele propuse .

NOTA : Colectia de sabloane din lista , poate fi complectata prin doua mijloace a).-Aducerea sabloanelor din “arhiva” proprie . Acest lucru se poate face astfel :Message > New Message Using si va apare o fereastra denumita Select Stationery . Alegeti din lista propusa o denumire , o puteti vedea in fereastra Preview si daca va place dati clic pe OK si ea va intra in lista (in locul altei variante). b).-Cu putina atentie si multa inspiratie , puteti dvs. compune un model personalizat . Deschideti programul Word , compuneti un model de felicitare (text , imagine si chiar sunete) , o salvati in format HTML la urmatoarea adresa : Windows Application Data Microsoft Stationery . Apoi actionati ca la pct. a , cautati numele dat de dvs. acestei felicitari si activati-o . Astfel veti putea trimite e-mailuri de felicitari speciale la cunoscuti . (Precizam ca nu este recomandat ca modelul nou creat de dvs. sa fie “prea incarcat” deoarece va fi greu de transmis si de receptionat !)

3.-Mesaje urgente 

Tuturor mesajelor li se atribuie in mod prestabilit prioritate normala . Daca vreti sa desemnati un mesaj ca fiind urgent , alegeti Set Priority (alegerea prioritatii) si apoi High (inalta) din meniul Tools din fereastra New Message . Titlul mesajului cu prioritate mare , apare in Inbox precedat de semnaul exclamarii . Se recomanda a nu se face abuz de acesta functie !

4.-Carti de vizita 

Pentru a crea o carte de vizita electronica , introduceti numele dvs. in Address Book si datele strict necesare (nu se recomanda a se da adresa exacta , numarul de telefon , etc.) , apoi selectati-l in aceasta lista , alegeti Export din meniul File si executati clic pe Bussines Card . Puteti adauga “Cartea de vizita” la toate mesajele (nerecomandat) sau o puteti adauga in mod aleator , alegand comanda Bussines Card din meniul Insert .

5.-Folosirea grupurilor 

Daca trimiteti frecvent mesaje unui grup de persoane , puteti creaia acest grup in Address Book . Executati clic pe butonul New Group (grup nou) din bara de instrumente a directorului Address Book , atribuiti grupului un nume si executati clic pe OK . Apoi , fie executati clic pe New Grup pentru a trece in lista un nume nou , fie executati clic pe Select Members (selectarea membrilor) pentru a adauga la lista o adresa deja existenta si apoi executati clic pe OK . Introduceti numele grupului in caseta To : a ferestrei New Message si apasati tasta Tab pentru a introduce adresele de e-mail ale persoanelor care fac parte din grupul respectiv .

6.-Alte optiuni ale listei Address Book 

Puteti organiza lista Address Book in mai multe feluri . Pentru a ordona informatiile in functie de nume , prenume , adresa e-mail sau numar de telefon , executati pur si simplu clic pe antetul coloanei respective . Executand clic pe antetul coloanei respective inca o data , ordonarea va fi inversa (crescatoare - descrescatoare) . Pentru a vizualiza numai grupurile de adrese , alegeti Group din meniul View si selectati un grup pentru a-i afisa membrii . Daca vreti sa stergeti un grup de adrese sau o adresa , selectati numele respectiv si apoi executati clic pe butonul Delete . Daca vreti ca un membru al unui grup sa aiba o intrare individuala , executati dublu clic pe numele grupului , selectati numele de contact din lista Members si executati clic pe Remove . Puteti tipari la imprimanta informatiile din Address Book selectand inregistrarile respective , executand clic pe butonul Print (tiparire) si alegand modul de tiparire :Memo (toate datele) , Business Card sau Phone List .

7.-Atasarea unei imagini 

Puteti atasa cu usurinta o imagine la mesajul dvs. Verificati daca este aleasa optiunea Richt Text (HTML) din meniul Format al ferestrei New Message si , deasemeni , optiunea Send Picture With Message din meniul Tools.[Daca aceste optiuni nu sunt selectate , alegeti Options din meniul Tools al programului Outlook Express si , in pagina Send , executati clic pe HTML ; in sectiunea Mail Sending Format (formatul de transmisie al mesajului) , executati clic pe optiunea Send Picture Whit Messages (transmiterea de imagini impreuna cu mesajul) si apoi OK.] . In zona mesajului din fereastra New Message , executati clic in punctul unde vreti sa apara imaginea si apoi alegeti Picture din meniul Insert . Executati clic pe Browse pentru a gasi fisierul cu imaginea dorita , executati dublu clic pe numele fisierului si apoi clic pe OK in caseta de dialog pentru a insera fisierul .Transmisia mesajului se va face in mod normal .

8.-Atasarea unei pagini Web 

Daca vreti sa transmiteti o hiperlegatura la o pagina Web impreuna cu un mesaj , mai intai verificati daca este aleasa optiunea Rich Text (HTML) din meniul Format al ferestrei New Message . Pentru a creia o legatura activa la un sit , pur si simplu introduceti in continutul mesajului URL a sitului Web respectiv . Sau selectati textul care va servi ca legatura , executati clic pe butonul Insert Hiperlink din bara de instrumente Formatting , selectati tipul resursei , introduceti calea spre situl respectiv si executati clic pe OK . Apoi transmiteti mesajul cum faceti de obicei .

9.-Identificator digital ( Criptarea mesajului )

Mesajele e-mail sunt vulnerabile din punct de vedere al confidentialitatii , astfel incat un mesaj necriptat nu ofera mai multa intimitate decat o vedere . Mesajele e-mail sunt , de asemenea , vulnerabile la “glumele” pe care le pot face unii , trimitand mesaje in numele dvs. sau schimband continutul unui mesaj existent .

Pentru a prevenii aceste probleme , aveti nevoie de un indentificator digital (digital ID) , alcatuit dintr-o cheie publica , o cheie privata si o semnatura digitala .

Cheia dvs. publica este folosita de alte persoane pentru a cripta mesajele destinate dvs. , pe care le veti decripta cu cheia dvs. privata . Acest proces de criptare cu doua chei este foarte sigur si se bazeaza pe algoritmi matematici ireversibili . Pentru a cripta un mesaj , aveti nevoie de cheia publica a destinatarului , pe care o puteti obtine din mesajele semnate digital de catre acesta . De asemenea , este foarte importanta compatibilitatea programelor de criptare folosite, Semnatura digitala confirma faptul ca dvs. sunteti expeditorul si ca mesajul nu a fost “alterat” pe drum .

Indentificatoarele digitale sunt furnizate de agentii specializate independente , care verifica identitatea dvs. si care verifica si identificatorii furnizati la anumite perioade de timp . Multe dintre aceste agentii , ofera gratuit aceste identificatoare digitale pentru utilizatorii de e-mail (de ex. VeriSign.Inc. { www.verisign.com } ofera gratuit utilizatorilor programului Outlook Express un identificator digital personal)

Odata ce aveti identificatorul digital personal , asociati-l cu contul de e-mail , alegand Accounts din meniul Outlook Express’s Tool . Selectati contul dorit , executati clic pe Properties si pe eticheta Security , selectati Use A Digital ID When Seding Secure Messages ( folosirea identificatorului digital la transmiterea mesajelor sigure) si executati clic pe Digit ID . Selectati identificatorul pe care il atribuiti acestui cont si executati clic pe OK . Pentru a salva identificatorul digital personal , alegeti Internet Options din meniul Internet Explorer’s View ; in sectiunea Content , executati clic pe Personal si apoi pe butonul Export .

Apoi , pentru a expedia mesaje electronice sigure , executati clic pe Encrypt Message (criptarea mesajului) din ferestra New Message , Pentru a cripta sau / si semna digital mesajele , alegeti Options din meniul Tools si in Security , verificati casetele corespunzatoare din sectiunea Secure Mail .

NOTA IMPORTANTA : Pentru a obtine un identificator digital personal pentru programul Outlook Express , apelati la sprijinul wizard al acestui program care va va ajuta la obtinerea si implimentarea acestuia . Urmati pasii : Tools > Options iar aici alegeti fereastra Security . La Secure Mail , dati clic pe butonul Get Digital Ids… si vi se va solicita conectarea la Internet . Apoi urmati cu “sfintenie” pasii propusi si veti reusi sa aveti gratuit acest identificator digital !

 

10.-Alte sfaturi utile 

Verificati frecvent mesajele postale . Daca lasati vreun mesaj pe serverul gazda , irositi din spatiul disponibil ; in plus , este foarte nepoliticos sa nu raspundeti la mesajele sosite .
Cand raspundeti sau reexpediati un mesaj , scurtati mesajul original , pastrand din el strctul necesar pentru ca destinatarul sa inteleaga despre ce este vorba . Daca eliminati o portiune mai mare din mesajul original , inlocuit-o cu cuvantul <snip> , astfel incat cititorul sa stie ca ati sters din text .
Nu trimiteti niciodata mesaje in format HTML sau RTF catre o lista postala .Multi dintre utilizatorii acesteia nu vor putea citi mesajele astfel formatate si se vor simti frustati . In plus , listele postale ofera o versiune in rezumat , in care toate mesajele dintr-o zi sunt colectate intr-un singur mesaj , Mesajul dvs. nu va apare in aceasta lista din cauza formatarii susmentionate .
Evitati a da detalii despre dvs. , numar telefon , adresa exacta , etc. atat in semnatura la e-mail , cat si in Business Card pentru a nu avea surprize neplacute .
Nu scrieti lucruri , pe care apoi le puteti regreta .

 

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .