Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

 

Cum imi aleg un Furnizor de Servicii Internet ( ISP )?

( ISPInternet Service Provider )

            Furnizorii de servicii Internet sunt niste companii zonale , care ofera acces la propria retea , iar aceasta , la randul ei , va conecteaza la Internet . In fiecare resedinta de judet si in majoritatea oraselor din tara , sunt una sau mai multe societati comerciale care ofera asemenea servicii si care la randul lor sunt conectate la companiile zonale.

            Principalele avantaje ale conectarii printr-un ISP sunt urmatoarele :

Viteza  Conexiunile sunt mai rapide decat in cazul serviciilor on-line .Acest lucru se se intampla pentru ca atat PC dvs. cat si serverul ISP sunt aproape (in marea majoritate chiar in aceiasi localitate) .
Flexibilitatea  Puteti folosi orice program client doriti . Daca nu va place unul , il puteti schimba oricand cu altul .
Siguranta  Se creaza o legatura directa la Internet (datorita softului) singura diferenta este ca utilizand o conexiune PPP viteza de lucru este limitata (in special de viteza modemurilor), iar conexiunea temporara .

Furnizorii de Servicii Internet pot oferi variante de conectare la Internet prin : 

  1. conexiune dial-up

  2. linie inchiriata

  3. CATV

  4. Modem radio

  5. altele 

    Cum de obicei variantele 2-5 sunt destinate firmelor, sumele lunare care ar trebui platite fiind de obicei minimum 50-75$ / luna in functie de tipul de abonament ales , o sa ne referim numai la conexiunea dial-up. 

Variante de abonament

            Tipul si valoarea abonamentului este unul din principalele criterii de alegere a unui ISP. Este bine sa va interesati la mai multi furnizori de servicii Internet din localitatea dvs. de domiciliu (sau in localitatea unde este conectat telefonul dvs.) ce servicii ofera si la ce pret , modalitatea de plata , etc.

            Analizati cu mare atentie aceste oferte .Exista foarte multe variante de servicii pe care le pot oferii ISP , ca si o mare varietate de abonamente (orar , lunar , combinat ,acces noaptea , acces nelimitat , etc.) . Va dam un exemplu : Exista abonament de tipul 5 ore/lunar care costa 5 USD si tot ce depaseste durata de 5 ore , se plateste cu 1 USD/ora . Exista abonamente de tipul 15 ore/lunar care costa 10 USD si tot ce depaeste acesta durata , se plateste cu 0.75 USD/ora. Dvs, va trebui sa analizati pentru care varianta optati , functie de numarul de ore utilizate pentru conectarea la Internet . Daca veti utiliza contul numai pentru posta electronnica , atunci puteti opta pentru prima varianta , in cazul cand veti utiliza acest cont si pentru navigare pe Internet , puteti opta pentru varianta a doua .  

                Mai multi furnizori de servicii internet ofera si card-uri sau citeva ore de acces Internet gratuit pentru a putea testa serviciile oferite . Nu ezitati să intrebati daca au si acest serviciu !!

Ce date tehnice trebuie sa intrebati

            Un alt principal criteriu de alegere a unui ISP este cel al serviciilor oferite . Informativa la furnizori (recomandam in mod direct si nu prin telefon) ,comparati rezultatele si alegeti . Daca un furnizor nu poate sau nu vrea sa va raspunda , treceti imediat la altul !

            Iata care sunt intrebarile :

Care este viteza conexiunii Dial_up asigurata de ISP  Ea trebuie sa fie de minim 33.6 Kb/s .Mai intrebati daca intentioneaza sa introduca suport pentru modemurile de 56 Kb/s si pentru ISDN . Optati pentru cel care ofera o marja de crestere a vitezei de conectare .
Cat de rapida este conexiunea la Internet   Ea trebuie sa fie de tip T1 sau T3 (in banda radio UKW sau prin cablu cu fibra optica) . Daca spune ceva de 56 K – renuntati !
Ce servicii de pagina Web oferiti  Daca doriti a va deschide o pagina proprie , asigurati-va ca furnizorul va asigura accesul la programele specifice si in ce conditii .
Cate modemuri si cati utilizatori aveti  Este o intrebare cheie ! Impartiti numarul utilizatorilor la numarul modemurilor si daca va da un rezultat mai mic sau egal cu 10 utilizatori pentru un modem , inseamna ca este o configuratie rezonabila . In caz ca sunt mai multi utilizatori la un modem , inseamna ca veti auzi frecvent tonul de ocupat !
Oferiti asistenta 24 ore din 24  Asigurati-va ca furnizorul va fi disponibil oricand veti avea nevoie de el. In special noaptea , in week-end , duminica si la sarbatori .
Oferiti suport pentru Windows 9x  Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport .
Oferiti suport pentru PAP  (Protocol de Autentificare a Parolei – PAP) . Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport . In caz de raspuns negativ , intrebati-l daca furnizeaza un script pentru programul de conectare la retea prin apel telefonic , in caz de raspuns negativ , renuntati !
Ce atle servicii mai oferiti  Intrebati si daca a obtinut aprobarea RomTelecom pentru taxarea cu 50% reducere a legaturilor la Internet efectuate intre orele 07 si 22  : cate numerele de telefon pentru conectare sunt si daca sunt conectate in hunting , etc.

Datele contului dvs.

Abia dupa o analiza atenta a datelor tehnice si financiare , acceptati sa semnati contractul .

Ati ales un ISP , ati semnat contractul si ati achitat taxa de abonament .Furnizorul va va configura contul si va va oferii informatiile necesare pentru realizarea conexiunii .

Furnizorul va trebui sa va ofere urmatoarele date :

Numarul de telefon pentru conectare  Numarul de telefon pe care il va apela calculatorul dvs. pentru conectarea la serverul furnizorului .
Numarul de telefon pentru asistenta  Numarul de telefon la care puteti obtine asistenta non-stop in caz de necesitate .
Numele de utilizator si parola PPP/SLIP  Numele de utilizator si parola pe care le folositi pentru a deschide o sesiune de lucru pe serverul furnizorului .
Numele contului de posta electronica si parola  Numele contului si parola necesare pentru a deschide o sesiune de lucru in contul de posta electronica si a citi mesajele primite .Acestea vor fi , de obicei . identice cu numele si parola PPP.
Numele de domeniu  Acesta este numele sub care este recunoscut serverul furnizorului in Internet .
Adresa dvs. de e-mail  Adresa pe care veti putea primii mesaje e-mail (acesta va fi de obicei , o combinatie intre numele contului de posta electronica si numele de domeniu al furnizorului).
Adresa IP atasata si masca de subretea  Adresa IP atasata permanent si va permite conectarea altor utilizatori la calculatorul dvs. cand sunteti conectat la Internet .

Va recomandam , a va nota aceste date si a le pastra cu mare atentie !

        Un furnizor care se respecta , va configura contul dvs. in cateva ore si va trimite un specialist la domiciliul dvs. pentru configurarea PC si pentru o minima instruire privind modul de conectare la Internet sau se va face o instruire la sediul firmei . 

O lista neexhaustiva a furnizorilor de servicii Internet clasificati pe judete poate fi gasita pe pagina Lista ISP .

 

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .