Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ] Alegere ISP ] Lista ISP ] Chat ] Newsgroups ] FTP ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

 

 

Ce este Internetul ? 

    Intr-o definitie foarte succinta am considera Internetul ca fiind  o retea in continua crestere de retele de calculatoare ( retele locale - LAN - Local Area Network  si retele pe arii extinse WAN - Wide Area Network). 

Ce poti faci cu Internetul ? 

In principiu exista 2 mari domenii in care acesta este folosit : 

1. Comunicare 

a) Posta electronica ( e-mail ) prin care se pot transmite si primi mesaje 

b) Liste de discutii ( discussion lists ) care permit participarea la discutii si schimburi de informatii in grupuri profesionale 

c) Grupuri de stiri ( Newsgroups) care permit consultarea sau participarea in grupuri de stiri publice 

d) Chat-ul care permite comunicarea on-line a 2 sau mai multi utilizatori

2. Informare prin accesul la distanta si la surse de informatii 

a) World Wide Web ( WWW - sau mai pe scurt web-ul ) prin care se poate accesa si naviga prin paginile web care contin informatii de larga circulatie si la resurse cu ajutorul instrumentelor de cautare si a hyper legaturilor ( hyperlinks ) inserate in documente 

b) FTP ( File Transfer Protocol ) care permite transmiterea si primirea de informatii la si de la distanta 

c) Telnet care ofera posibilitatea de accesare a unor calculatoare situate la distanta  

Cit de mare este Internetul ? 

    Raspunsul cel mai cinstit este : nu stim !! Numarul de calculatoare care se conecteaza la Internet creste in fiecare minut astfel incit ar fi greu sa se dea un numar exact. Insa estimari ale acestora se gasesc pe Internet si va vom ajuta ca sa le gasiti singuri ! 

Cit de scump este internetul ? 

    Contrar unei opinii generale costurile legate de accesul lnternet de acasa nu sunt deloc mari ( e adevarat ca in principiu ele pot fi si mai mici ) . De fapt acestea sunt mult mai mici decit cele cerute de un telefon mobil de exemplu . Pentru a avea acces la Internet de acasa pe o conexiune dial-up va trebuie : 

- un calculator dotat cu modem ( preturile la acestea difera foarte mult - minimum pentru un acces la Internet ar fi un calculator cu un procesor 486) 

- acces la o linie telefonica obisnuita ( veti plati la ROMTELECOM plata unei convorbiri locale - de obicei - preturile fiind foarte mici in intervalul         22 00 - 7 00  - 3600lei/ora . De asemenea majoritatea furnizorilor de servicii Internet au incheiat contracte cu ROMTELECOM prin care accesul la Internet intre orele 7 00 - 22 00 este taxat la jumatate  din tarifele obisnuite Romtelecom )  

- abonament la un Furnizor de Servicii Internet ( numit si ISP - Internet Service Provider ). Acesta depinde de furnizor, perioada de timp pe care puteti s-o petreceti pe luna  pe Internet, facilitati oferite putind varia intre 0-20 $ pe luna . Pentru oferte complete va rugam sa vizitati paginile furnizorilor din orasul dvs.  

    Astfel pentru un acces internet de acasa, in conditiile in care aveti un calculator, pretul poate sa nu depaseasca 100 000 - 200 000 de lei / luna in situatia unei utilizari rationale a serviciilor. 

    Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina  Cum imi gasesc un Furnizor de Servicii Internet ? sau sa ne trimiteti  un e-mail.

    O lista neexhaustiva a Furnizorilor de Acces Internet din Romania poate fi gasita pe pagina Lista ISP .

 

Ultima actualizare : 04.01.2002

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .