Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

CHAT

Autor : Ciobanu Ionuţ-Georgian

            

Ei bine, acest articol este un tutorial pentru CHAT.  In primul rand voi incepe cu o descriere a acestui mod de comunicare pe Internet. Este vorba de o “camera” virtuala in care intra utilizatori din toate partile lumii si discuta despre un anumit subiect (care este de obicei fie numele “camerei” (camera se numeste “canal” in argou) fie enuntat intr-un mesaj text ce apare in camera in momentul in care intrati).

            Pentru a face chat, aveti nevoie de:

-un client de chat (un program cu care sa va conectati la server);

-adresa serverului la care vreti sa va conectati.

            Unul dintre cei mai folositi clienti de chat este programul mIRC creat de Khalad Mardam-Bey. Acesta se gaseste pe majoritatea CD-urilor de la revistele despre computere sau pe internet la adresa : www.mirc.com. Este versiune shareware limitata la 30 de zile (dar functioneaza corect si dupa aceea).  Alti clienti de chat sunt: CheetahChat de la www.Yahoo.com, ICQ Chat(incorporat in pachetul ICQ) si altele. Oricum, nici unul nu cunoaste o raspandire foarte mare.

            Dupa ce ati incarcat programul mIRC, instalati-l si rulati executabilul mirc.exe . De obicei acesta are inclusa o lista cu detalii despre serverele IRC (servere ce gazduiesc canale de chat) si un Help foarte cuprinzator cu detalii tehnice despre chat. Singurele lucruri pe care trebuie sa le faceti este sa :

-selectati serverul de IRC

-introduceti un nickname (numele pe care il vor vedea ceilalti participanti, de obicei o porecla aleasa de dvs)

-introduceti un nickname alternativ(in caz ca e deja cineva cu acest nick pe serverul ales de dumneavoastra)

-dati click pe butonul “Connect to IRC server”.

            Va apare o fereastra intitulata “Status” in care va vor fi prezentate actiunile pe care le efectueaza mIRC. Daca nu sunteti conectat la Internet, acum va incerca sa se conecteze.

            De obicei apare o fereastra intitulata “mirc Channels Folder”  in care puteti vedea o lista de camere. Observati faptul ca toate numele sunt precedate de caracterul “#” (fara ghilimele). Pentru a intra intr-o camera, dati dublu-click pe ea sau click si apoi apasati butonul “Join”.

            In momentul acesta, daca totul merge cum trebuie, va apare o noua fereastra cu titlul camerei selectate de dvs. si eventual subiectul de discutie (topicul) camerei. In partea de jos a acestei ferestre se gaseste o zona in care puteti scrie textul dumneavoastra. Pentru a apare in camera, dupa ce il scrieti apasati tasta ENTER. In partea din dreapta se vede o lista cu nume. Acestea sunt persoanele prezente in camera, deci ele vor vedea textul pe care il introduceti dumneavoastra. Primele persoane din lista sunt cele care au semnul “@” (fara ghilimele) in fata numelui. Acestia sunt operatorii sau stapanii canalului, ei taie si spanzura in aici. Sfatul meu este sa nu va certati cu ei caci aveti mari sanse  sa fiti dati afara (kicked) de pe canal, sau chiar sa va fie interzis accesul (banned). Da, din pacate pentru unii acest lucru este posibil, dar va asigur ca este si necesar. Stati linistiti, de obicei operatorii sunt oameni cu mintea intrega, asa ca se vor gandi de doua ori daca sa va dea afara sau nu.

            Si acum, partea plictisitoare : detaliile tehnice. In primul rand, pentru o descriere detaliata a protocolului IRC (prin care se face CHAT) consultati help-ul mIRC-ului ; este mai mult decat suficient. Eu tratez acum ce este posibil si ce nu. Hai ca intelegeti voi !

            In primul rand, nu poti intra pe un server daca nu esti conectat la Internet. Daca nu stiati asta, ar fi cazul sa va dati 3 palme. Un alt lucru important este ca pentru a face CHAT,  trebuie sa va conectati NEAPARAT la un server de IRC. Doar dupa ce va conectati veti putea intra pe vreun canal. Bun, v-ati conectat la un server, acum ce faceti ? Pai in primul rand cereti serverului lista canalelor existente. Adica dati click pe butonul «  List channels »,  (al cincilea din stanga) introduceti numele fisierului in care vreti sa fie salvate, si lasati deocamdata restul casutelor asa cum sunt. Dati click pe « Apply ». Dupa un timp va apare pe ecran o fereastra cu o lista oarecum..ciudata. Iata ordinea in care apar informatiile : #nume_canal  nr_persoane_in_canal  mesaj_intampinare. Pentru a intra pe un canal dati dublu-click pe acesta si se va deschide o fereastra cu el. Evident, puteti fi pe mai multe canale in acelasi timp. Nu e nici o restrictie. Insa nu puteti fi pe mai multe servere in acelasi timp.

            Acum ca ati intrat pe canal, cam ce ar trebui sa faceti ? Pai e simplu, dati click pe butonul « Start », selectati optiunea “ Shut down” si dati OK. Bine, glumeam sa vad daca mai sunteti atenti. Ceea ce va voi spune acum se numeste « Netiquette ». Asa am aflat si eu ca se zice, asa zic. In principiu este un cod al bunelor maniere pe Internet. Noi il vom particulariza pentru camerele de CHAT. Se aplica in general aceleasi reguli care se aplica si in viata reala. In primul rand, citi mesajul de intampinare si observati daca e vreo regula speciala pe care ar trebui sa o respectati (ex : nu injurati). Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa scrieti un mesaj de genul »Salut tuturor ! » (apoi, evident, apasati ENTER). Si in lumea reala e politicos ca atunci cand intrii intr-o camera cu oameni sa saluti. Nu va speriati daca nu va raspunde numeni, poate nu au chef sau au adormit sau...nu, asta nu ar putea face, nu au avut timp sa cumpere prezervative. Si totusi, daca tot nu primiti nici un raspuns, puteti sa :

  1. Adresati un mesaj in camera de genul « va rog sa ma ajutati ». Aveti mari sanse sa intrati in discutie cu cineva punand o intrebare politicos.
  2. Adresati un mesaj in camera catre cineva anume. Adica scrieti numele respectivei persoane urmat de un semn (de obicei « > » fara ghilimele) si apoi mesajul. La fel, bunul simt este obligatoriu.
  3. Adresati un mesaj pe un canal privat catre cineva anume. Pentru a face asta dati dublu-click pe numele lui in lista din dreapta si se va deschide o fereastra ca cea a camerei, dar textul pe care il veti introduce aici va fi vizibil doar pentru dumneavoastra si persoana interpelata. ATENTIE ! Unele persoane nu suporta acest gen de abordare si s-ar putea sa fiti ignorati sau...blamati. Eufemistic vorbind.
  4. Una dintre solutiile cele mai « productive » este...ingeniozitatea dvs. Adica gasiti metode originale si veti avea succes. De exemplu propuneti un nou subiect de discutie, amestecati-va intr-un dialog (nu ca musca in oala, ci cu finete si cat mai subtil) sau, in cazuri disperate, parasiti camera. Veti gasi cu siguranta multe alte camere in care veti fi primiti calduros. Pentru a iesi din camera, pur si simplu inchideti fereastra acesteia.

Nu scrieti cu majuscule ! Adica nu scrieti ASA CUM SCRIU EU ACUM. Se considera ca tipati, ceea ce este un grav gest de impolitete.

 

Securitatea

 

Pentru a nu primi virusi, este bine ca atunci cand primiti un fisier (apare o caseta de dialog numita DCC Send care va intreaba daca acceptati fisierul) sa acceptati doar daca persoana respectiva este de incredere. Eu personal nu am acceptat niciodata asa ceva. Un alt lucru important este sa nu furnizati adresa dumneavoastra reala. Este o vorba care zice ca « Pe Internet nu stii daca vorbesti cu un om sau cu un caine ». Adica respectivul (respectiva) ar putea fi un ucigas in serie, un piroman sau Bill Gates :-)

            De asemenea, nu acceptati nici o invitatie de a va intalni undeva. Motivul este acelasi de mai sus. Indiferent cat se jura persoana in cauza, nu cedati ! Cateva crime din SUA s-au petrecut exact din aceasta cauza.

                              Prescurtari uzuale

            Ok, ati reusit sa intrati in vorba cu cineva, dar parca ar vorbi alta limba ! Pai, cam asa si este.... Oricum, nu e greu de invatat. Majoritatea folosesc prescurtari pentru a tasta mai rapid. Iata o scurta lista (in ordinea aparitiei probabile) :

            sal, sal re > salut

            d c > de ce

            draq > dracu’

            a/s/l, asl > age/sex/location. Adica dvs. trebuie sa le precizati

            gtg > got to go (tre’ sa plec)

            LOL > rade de se sparge (nu mai stiu cum e traducerea)

            RTFM > read the fucking manual (citeste draq manualul ala)

            BTW > by the way

                        Semne ce exprima emotii

            :) > smiley. Semn ca rade sau semn de fericire

            :x > pupici

            ;)  > face cu ochiul

            :P > Scoate limba

            :( e suparat(a)

            :))) sau :-) sau :-))) > rade in gura mare

            :>        inseamna rade smechereste spre rautacios

 

                        M-am SATURAT !!!!!!!!

     Daca nu mai aveti chef de taclale sau va simtiti in plus, cititi mai departe (deh, totul trebuie sa aiba si un sfarsit) :

Pentru a iesi din toate camerele, inchideti aplicatia mIRC sau inchideti-le pe rand. Fereastra cu cu titlul Status trebuie sa ramana deschisa daca vreti sa intrati din nou pe alte canale.

            Ne vedem in PARTEA II-a !!!!!! (este deja in lucru)

 

Ciobanu Ionut-Georgian

            

 

Ultima actualizare : 26.01.2002

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .