Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

Opera – un altfel de browser

Autor : Ciobanu Ionuț-Georgian

            Salutare! Acest articol își propune să te convingă pe tine, cititorule, să renunți la folosirea browserului tău curent și să începi să folosești „Opera”. De fapt, nu trebuie să renunți la cel pe care-l folosești, le poți folosi pe amândouă simultan. Vei alege singur până la urmă !

           În primul rând cred că se cuvine să mă prezint: mă numesc Ciobanu Ionuț-Georgian, asta e a 17-a oară când văd ninsoarea și sunt elev de liceu, la profil de Mate-Info. Evident, sunt pasionat de calculatoare. Ca experiență cu browserele, am utilizat Internet Explorer (îl vom numi de acum pe scurt IE) versiunile 4.0, 5.0, 5.5 (cea din Windows 98) și 6.0 (cea din WindowsXP, care e disponibilă gratuit pe Internet), Netscape Communicator (nu mai știu exact ce versiune, oricum nu și ultima), un browser care arata foarte frumos – Neotrace parcă se numea- dar care merge foarte prost, precum și Opera – versiunile 3.0, 4.0. 5.2 și 6.0 (ultima versiune).

    Urmatorul pas este sa te familiarizez cu anumiti termeni pe care o sa-i folosesc. In primul rand, cuvantul „browser” vine de la verbul „to browse”, care in engleza inseamna „a rasfoi”. Un lucru important e sa tii cont ca (eu am invatat asta destul de curand) nu se citeste „brouser”, ci „brauzer”. Sunt sigur ca foarte multi dintre voi nu stiati.

    Pai, bine, si in definitiv la ce foloseste? Chiar in acest moment tu folosesti un browser pentru a viziona acest articol. Iata cum functioneaza: dupa ce scrii o adresa (sau dai click pe un link) browserul tau trimite o cerere catre server, mentionand pagina pe care tu ai solicitat-o. Dupa ce gaseste pagina pe Internet (nu intru in detalii), stabileste o legatura (browserul) cu serverul pe care se gaseste pagina si o incarca pe hard-disk-ul tau. Dupa aceea (sau in acelasi timp, depinde) el interpreteaza informatiile primite si le „deseneaza” pe ecran. Informatiile primite sunt in primul rand siruri de caractere (text) si, daca exista, eventualele imagini existente pe acea pagina (mai pot exista si alte tipuri de date: sunete, filme, etc). Dupa ce au fost transferate datele, browserul intrerupe legatura cu respectivul server (conexiunea la internet ramane activa). Pentru cei curiosi, paginile Web (cele care au www  in fata) sunt transmise printr-un protocol care se numeste HTTP (Hyper Text Transfer Protocol).
          
Bun, dacă ai înțeles ce am spus până aici probabil că te întrebi care e diferența între browsere. Doar fac toate același lucru, nu? Da, dar fiecare are performanțe diferite, după cât de talentați au fost creatorii lor și scopurile urmărite . Unele sunt mai rapide, altele mai sigure, altele arată mai frumos, etc. După o experiență de câțiva ani buni (nu-s chiar așa mulți, dar tre’ să mă dau și eu mare, nu ? ) am hotărât că cel mai bun este Opera.


Ce e domle’ cu Opera asta?

            Probabil cei mai mulți dintre voi folosiți IE sau Netscape (care sunt programe gratuite). Desigur, mai există și alte browsere (vezi Chip special din decembrie 2001), dar nu sunt la fel de răspândite ca acestea.
          
Internet Explorer este inclus în Windows 9x / Me / XP, deci dacă ai instalată o versiune de Windows mai nouă decât Win 3.x (asta e mort și îngropat.- chiar, tre’ să-i facem parastasul !) înseamnă că ai IE instalat. Ca să afli versiunea (cea mai noua e 6.0) dai click în dreapta-sus pe „Help” iar apoi selectezi „About”. 
            Nota: Chestia asta merge cu 99% din programele de Windows, în caz că vrei să afli exact ce versiune e !

          
Netscape Communicator e o aplicație „stand-alone” (adică de sine-statatoare” care poate fi instalată separat). Am folosit programul asta o vreme din curiozitate și m-a enervat teribil, pentru că are un „splash screen” (o poza care apare și-ți spune ce e cu el, ce face, etc) care nu face decât să prelungească timpul de pornire al acestuia. Plus că ține jenant de mult să încarce toate plug-in-urile lui (niste părti componente, ajungem și la ele).

Și acum să intrăm cu adevarat în subiect: OPERA.

                NOTA : Precizăm de la început , că programul OPERA este de tip este shareware - deci îl poți folosi numai pentru 30 de zile gratuit , după care trebuie să plătești
            Îl poți găsi la www.opera.com dacă vrei să-l încarci sau pe CD-urile de la revistele despre calculatoare (de ex. CHIP nr.100). Principala diferență între el și celelalte două la care mă voi referi (IE și Netscape) este modul în care este conceput. La IE și Netscape, dacă vrei să vizualizezi mai multe pagini Web simultan (odată și odată tot o să capeți acest obicei) trebuie să rulezi mai multe instanțe ale acestuia (adică să-l pornești de mai multe ori, odată pentru fiecare pagina pe care vrei să o vezi în paralel). Opera în schimb este conceput ca un program MDI (Multiple Document Interface). Asta înseamnă că pentru fiecare pagină pe care vrei să o vezi în paralel trebuie să deschizi un nou document în interiorul aceleiași instanțe de Opera. Asta duce în primul rând la o utilizare mult mai eficientă a resurselor sistemului (mai ales al memoriei RAM). De exemplu, programul Paint din Windows este SDI (Single Document Interface), pe când Word –ul este MDI. Pe scurt asta înseamnă că poți avea mai multe ferestre în interiorul uneia singure, principale. Un alt avantaj evident este viteza mult mai mare cu care se încarcă în memorie (pornește). Ce-i drept, are și el un splash screen, dar acesta nu e chiar așa de enervant (de fapt chiar arată bine). Pe lângă celelalte browsere, Opera este foarte configurabil. La IE și Netscape poți doar să faci să dispară anumite elemente din interfață (sau să apară), dar poziția și aspectul lor sunt fixe (sau foarte puțin personalizabile). Înainte de a trece la detalierea modului de configurare al acestui browser (și implicit și enumerarea caracteristicilor lui), țin să mai scot în evidență trei calități care fac Opera un adevărat prieten al tău :
          
1. Dacă în timp ce navighezi pe Internet se blochează calculatorul (și crede-mă, dacă ai Windows SE VA BLOCA destul de des) și tocmai te uitai la niște pagini interesante pe care le căutaseși timp de două ore și mai bine, data viitoare Opera te va întreba dacă vrei să reiei lucrul de unde terminară-ți ultima sesiune ! Eu unul l-am instalat de 3 săptămâni și deja m-a salvat de 5 ori cu chestia asta. Ce-i drept, și la IE și Netscape ai putea să faci același lucru (să reiei de unde ai rămas) dar mai greu, căci va trebui să cauți tu prin „istoria” paginilor vizitate pe cele la care rămăseseși.
            2. Sistemul de gestionare și importare al adreselor favorite din alte programe este MULT mai eficient și mai ușor de utilizat.
            3. Are suport pentru limba română ! Adică meniurile pot fi afișate în limba română. Fișierele speciale pentru limbi le găsiți tot pe siteul www.opera.com . Deocamdată nu există pentru ultima versiune, dar e interesant faptul că există această posibilitate (pentru versiunile 4.0 și mai vechi gasiți fișierele pe site-ul lor). Asta înseamnă că necunoașterea limbii engleze nu va mai fi un impediment.

        GATA ! L-am luat ! Da’ nu merge cum vreau eu !

Una dintre etapele care ar putea pune probleme în utilizarea acestui browser este setarea sa. Daca dai click pe File>Preferences („ > „ înseamna că selectezi prima opțiune, apoi a doua și tot așa) o să ai în față o lista de vreo 30 de categorii, fiecare cu o pleiadă de opțiuni. Faptul că are multe opțiuni nu este un minus, ci din contra. Înseamnă că TU ai mai multă putere asupra a ceea ce face acest program. Chestia mai grea e, ...cum o exerciți?
            Cum o să iau pe rând fiecare categorie și o să explic în mare ceea ce face. Ordinea și modul de aranjare diferă sensibil de la o versiune la alta, dar în principiu sunt aceleași denumiri și opțiuni. Majoritatea am învățat să le folosesc citind fișierul de Help, deci ar fi cazul să faci același lucru. Voi insista doar asupra chestiilor mai importante. 
            Nota: În fișierul de Help am găsit unele opțiuni neexplicate. Dacă ai vreo problemă înscrie-te pe lista de discuții de pe acest site și acolo iți voi răspunde.
            După cum am mai spus, ca să accesezi opțiunile în Opera, trebuie să dai click pe „File” și apoi din meniul care apare să selectezi (și să dai click, evident) pe „Preferences”.
            Recomandările pe care le-am făcut sunt pentru cei care nu se pricep și nu știu ce să facă. Asta nu înseamna ca sunt cele mai bune. Dacă înțelegi ce face o anume opțiune și nu îți place alegerea mea, ești liber să o schimbi. Nu înseamnă că e mai bună sau mai proastă. Tocmai de aceea se numește „personalizare”. Browserul va funcționa corect indiferent de modul cum îl setezi (mă rog, există și niște opțiuni la care nu e bine să umbli dacă nu știi, dar voi menționa acest lucru dacă e cazul).

Iată categoriile și unele opțiuni explicate 
       (cele care mi se par mai importante):

Start and exit: modul cum se comportă Opera când îl pornești și îl închizi. Recomand folosirea unei pagini de start (Home page) locală (de pe calculatorul tău).  Este mai bine așa pentru că nu se conectează automat la internet când pornește, ci când dai click pe un link. 
            Languages: de acolo setezi limba meniurilor (daca ai instalat-o) precum și limba în care să-ți afișeze paginile de internet (dacă există versiuni multilingve pentru acestea, dacă nu îți afișează în limba paginii). Poți seta mai multe limbi, în centru. Opera va verifica în ordinea afișată acolo (și pe care desigur o poți schimba).
            Browser look (am sărit peste două care nu mi se par importante pentru începători): aici setezi modul în care arată Interfața:(culori, poze, dimensiunile butoanelor, etc).
            Browser layout: Categorie FOARTE utilă. Aici poți seta cum și unde apar diferitele elemente de interfață (meniuri, butoane, bare de stare, etc). Aici e de lucru pentru a maximiza suprafața vizibilă a paginii vizitate fără încărcarea excesivă a interfeței, dar păstrând elementele importante. Mă voi opri mai mult asupra ei:

          
Main bar:aici se află cele mai folosite butoane cum ar fi :Back, Forward, Stop, Refresh. Recomand folosirea icoanelor mici și textului simultan (images and text on right). Icoanale mici le activezi din categoria Browser look.

          NOTA :
La casuțele de mai jos (check buttons se numesc) selectează doar „Show page buttons”, „Show zoom field”, „Wrap toolbar into rows”. Detalii în presă și în magazine :). Dacă ești curios ce fac aceste opțiuni citește Help-ul. Restul opțiunilor sunt ok.

          
Windows: aici se configurează comportarea ferestrelor care apar și conțin pagina Web propriu-zisă. Dezactiveaz㠄Show window size”.
          
Page style: selectează 100% ca „Default zoom”.
          
Default browser: aici puteți opta dacă Opera e browserul folosit implicit de calculator când e cazul să acceseze o pagină de Web. Dă click pe „Select all” dacă dorești acest lucru și activeaz㠄Check if Opera is the default browser on start-up” pentru a verifica automat dacă nu a preluat alt program acest rol. Alegerea îți aparține, browserele funcționează corect în oricare dintre cazuri.
         
History and cache: ei bine, aici e de muncă, pentru că de aici poți îmbunătăți performanțele. Pentru History e bine să dai valori cât mai mari, pentru a pastra o evidență a paginilor vizitate. De obicei un numar între 50 și 500 este recomandabil. Nu ocupă mult spatiu pe hard-disk. Disk cache se referă la spațiul maxim în care poate salva documentele și imaginile vizionate. În momentul în care depășește spațiul alocat șterge intrările cele mai vechi. Evident, doar cât e nevoie, nu pe toate. Dacă ai un hard-disk cu vreo 100 MB liberi (cu cât ai mai mult cu atât e mai bine) alocă aproximativ 20.000 KB. Asta înseamna 20 MB (MB=megabyte). Această opțiune accelerează încărcarea paginilor deoarece ele sunt salvate pe calculator iar la revizitarea lor Opera încarcă doar elementele mai noi (dacă exista). Ram cache hotărăște câtă memorie RAM e alocată pentru păstrarea elementelor. Dacă ai 32 MB de RAM e bine să dezactivezi  „Enable automatic Ram cache” și să scrii 4000 în ambele căsuțe. Pentru aceste valori consultă Help-ul. Acolo găsești mai multe valori orientative. În principiu alocă o optime din memoria disponibilă.

Utilizarea Opera

            Deși nu mi-am propus ca acest articol , să fie un manual de utilizare ci mai mult o prezentare, m-am hotărât să descriu foarte pe scurt anumite operații ce ți vor fi utile.
          
Adaugarea de Bookmarks (semn de carte în engleză). Un „Bookmark” este sinonimul unui „Favorite” din IE (halal explicație, nu ?). Adică dacă îți place o pagină și vrei să o adaugi la o listă pentru a o revizita mai târziu, o adaugi și regăsești aici. Pentru a salva adresa unei pagini care-ți place, dă click pe Bookmarks>Add here (sau Add  to active folder). Pentru a o reîncărca, dă click pe Bookmarks> <<Titlul paginii pe care vrei să o accesezi >>sau dă click pe „Hotlist” în bara de meniuri de sus și vezi că trebuie să fie pe acolo.
          
Ca să vezi lista cu paginile vizitate (treaba ta de ce) dă click pe Window>Special>History.

          
Cam atât deocamdată. Am inclus și fișierele cu setări pentru Opera 5 aici și Opera  6 aici. Pentru a le folosi copiază-le în directorul Opera ( Copiaza-le in felul urmator : mergi cu mouse-ul pe link si apesi butonul dreapta dupa care alegi optiunea Save target as )  Nu știu sigur dacă vor funcționa corect pentru că ele rețin și niște căi ale unor fișiere. E posibil ca Opera să corecteze aceste lucruri automat. Pentru mai multă sigurantă, înainte de a copia fișierul cu setări mută-l pe cel inițial în altă parte.

Dacă aveți probleme sau dacă aveți comentarii asupra articolului vă rog să mă contactați la cosminvest@xnet.ro


Navigare plăcută ! 

Autor : Ciobanu Ionuț-Georgian

 

Ultima actualizare : 26.01.2002

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .