Internet pentru incepatori

Începind cu data de 16 04 2002 noua versiune a acestui site poate fi gasita pe www.primulpas.ro 


Prima pagina ]

 

Funtastic.ro

Prima pagina
Internet
Configurare PC
E-mail
World Wide Web
Download
Carte de oaspeti
Feedback
Links 


 

Citatul saptamanii

" Cand nevasta-mea imi face un cadou, am 2 surprize : in primul rand cadoul, in al doilea rand ca tot eu il platesc. "

Maurice Donnay 

Arhiva

 

D.-UTILIZARE OUTLOOK EXPRESS

 

D.1.- Compunerea mesajelor

Un nou mesaj se poate expedia în doua moduri:

D.1).- Direct cu adresa destinatarului (sistem deja explicat anterior la Send E-Mail);

D.2).- Direct din programul Outlook Express: click pe New Mail sau din File > New > News Mesasage si va apare o casuta speciala pentru redactarea mesajului.

D.2.1).- In aceasta casuta la adresa destinatarului - To: - se poate scrie manual (direct) adresa de posta electronica a destinatarului, sau mai sigur se face click pe To: si va apare caseta de dialog Select Recipients; aici alegi din lista desfasurata numele destinatarului, faci click pe el si din nou click pe To:-> din bara de mijloc, iar numele respectiv trebuie sa apara în caseta din dreapta - Message recipients; daca e corect click pe OK si aceasta caseta de dialog dispare, iar în casuta To: din New Message va apare numele destinatarului; precizez urmatoarele: computerul va completa automat la expediere adresa corecta a postei electronice pentru destinatarul al carui nume este afisat în caseta To:.

NOTA: Exista posibilitatea trimiterii aceluiasi mesaj la un numar de “n” destinatari, prin acelasi sistem: in To: vor apare numele respective separate prin punct si virgula; deasemenea exista posibilitatea de trimitere a unor copii (spre stiinta) unor destinatari a caror adresa este trecuta la Cc: (prin acela]i sistem).

D.2.2).- La Subject: se scrie ceva semnificativ pentru acest mesaj; vei vedea ca automat se schimba denumirea casetei mesajului, din New Message în denumirea scrisade tine la Subject !

D.2.3).- Apoi se trece la redactarea textului care va fi format in mod automat la 76 caractere pe un rand, ca sa poata fi citit comod direct în fereastra programului; conform setarii vei scrie cu caractere tip Arial cu marimea de 11 (sau cum ai optat la setare); la finele mesajului, daca doresti, iti poti pune semnatura electronica (explicata anterior).

D .2.4).- Mesajul poate fi expediat: simplu sau cu prioritate - click pe Priority, se poate atasa ceva - click pe butonul Attach etc.

D.2.5).- Cand mesajul este gata pentru trimitere: click pe Send si caseta va dispare; mesajul astfel redactat si finisat ajunge in folderul Outbox gata pentru a expediere la prima conectare la Internet.

NOTA: Mai exista foarte multe optiuni ca de ex.: mesaje cu anumite desene gata configurate, mesaje codificate etc. dar nu sunt utile pentru lucrul normal.

D.2.- TRANSMITEREA SI RECEPTIONAREA MESAJELOR

Outlook Express are o regula de aur: la conectare intai transmite el toate mesajele stranse în Outbox si copiile le muta în Sent Items si abia apoi se apuca sa aduca din server mesajele sosite golind automat casuta postala.

Pentru conectarea Outlook Express la serverul unde ai deschise adresele de posta electronica, procedezi astfel:

D.2.1).- Click pe Send/Recv: va apare caseta speciala de conectare Outlook Express: bifezi optiunea Hang up whem finished si click pe Details pentru a se desfasura integral caseta de dialog si sa poti urmari desfasurarea operatiunilor curente.

D.2.2).- Automat trebuie sa apara si caseta de dialog Dial-up Conection: in aceasta caseta trebuie sa fie trecute la Connect to - numele dat conexiunii ; la User name - numele de cod pe care este deschis contul ; la Password - codul tau secret care apare sub forma unor asteriscuri; bifeaza Save password dar nu bifa Connect automatically; pentru conectare click pe Connect si vei auzi cum se face legatura, iar dupa cateva secunde (timp necesar schimbului de informadintre computerul tau si server) caseta de dialog va dispare si va apare minimalizata în Taskbar; imediat în caseta Outlook Express va apare scris cate mesaje sunt de transmis si va fi derulat încet modul de transmisie; apoi va apare numarul mesajelor ce urmeaza a fi receptionate (inclusiv volumul si derularea sosirii lor).

Cand se termina transmisia si receptia mesajelor, dispare automat caseta de dialog si se face deconectarea computerului de la reteaua telefonica.

NOTA: Conectarea la serverul de posta electronica , se poate face oricand, indiferent daca ai mesaje de transmis sau nu. Daca nu este nici un mesaj sosit în casuaa postala sistemul se deconecteaza rapid, iar în partea stanga-jos a Outlook Express apare mentiunea No Messages.

 

E. Utilizarea functiei “Address Book

Functia “Address Book(agenda cu adrese e-mail) permite complectarea datelor referitoare la un corespondent de posta electronica , utilizarea usor si rapid , precum si arhivarea acestora . Se poate accesa atat direct din “Windows 9x” , urmand calea : Start > Programs > Accessories > Address Book ; cat si din programul “Outlook Express” urmand pasii : Tools > Address Book ; sau actionand simultan tastele Ctrl + Shift + B (sau dand clic pe iconul din bara - denumit Addresses) .

Caseta de dialog Address Book - Main Identity are urmatoarele functii:

A.- Inscrierea manuala a datelor pentru un nou corespondent : click pe New si alegi New Contact sau din File alegi New Contact si apare o fereastra speciala de dialog Properties care are 7 interfete si anume:

1).- Interfata Name se completeaza la First cu prenumele, la Last cu numele, la Nikname cu porecla; ai optiunea de a alege una din variantele afisate în Display care sa apara in Outlook Express ; apoi completezi cu mare atentie denumirea casutei postale la E-Mail Adress si facand click pe Add se va muta în panoul de mai jos avand simbolul unui plic si la urma mentiunea Default E-Mail (asta însemna ca adresa este valida pentru expediere); in final se bifeaza optiunea - Send E-mail using plain text only (pentru ca mesajele ce vor fi expediate la acesta adresa sa fie in format plain text).

NOTA : Un corespondent , poate avea mai multe adrese de casute postale , dar expedierea mesajelor se va face numai la adresa cu mentiunea Default E-Mail .Daca doriti , puteti schimba acesta mentiune pe alta adresa de e-mail , dand clic pe denumirea aleasa (se va schimba culoarea) si apoi actionand Set as Default (se va schimba simbolul plicului si mentiunea Default E-Mail la noua adresa aleasa de dvs.)

2).- Interfara Home: se completeaza cu adresa personala, iar daca are pagina Webse scrie adresa si click pe Default.

3).- Interfata Bussiness: se completeaza cu acelasi tip de date, dar de la serviciu (firma, societate, companie etc.).

4).- Interfata Personal: se completeaza cu: numele sotiei, al copiilor,sexul,data nasterii si ziua onomastica ; pentru introducerea datelor - click pe ferestrele respective si va apare un calendar pe care il setezi la luna, ziua si anul corect.

5).- Interfata Other: la Notes poti scrie date despre corespondentul tau pentru a nu le uita !

6).- Interfata NetMeeting: nu se complecteaza în mod curent.

7).- Interfata Digital IDs: nu se complecteaza în mod curent.

Dupa ce ai completat fisa, click OK si va apare în Address Book si automat în Outlook Express.

B.-Inscrierea automata a unor date in Address Book: In Outlook Express, in fereastra superioara, faci dublu click pe un mesaj si el va apare ca nou mesaj: selectezi adresa expeditorului si cu right-mouse in Properties citesti fisa; daca nu ai adresa reiei selectarea si alegi Add Address Book; se va face automat o fisa cu datele disponibile care se înscrie automat în Address Book. Aceasta functie este foarte utila si trebuie exploatata .

Pe aceleasi principii se pot completa, modifica, anula etc. fisele de evidenta din Address Book.

C.-Utilizarea Address Book pentru complectarea automata a adreselor destinatarilor mesajelor de posta electronica -.este principala si cea mai importanta functie .

Dupa cum se cunoaste , un mesaj poate fi trimis la una sau mai multe adrese , in acest caz , fiecare adresa va fi despartita printr-un punct si virgula (;). Daca din fereastra “New Message” actionati asupra To: , va apare automat Address Book - alegeti destinatarul din lista derulata si activati numele printr-un simplu clic (se schimba culoarea) , apoi actionati butonul To: si acest nume va trece in Message recipients (daca doriti a trimite acelasi mesaj si la alti corespondenti , procedati la fel) , iar in final dati clic pe OK . Veti constata ca au fost inscrise automat numele destinatarului (daca sunt mai multi destinatari , dupa fiecare nume va apare automat separarea cu punct si virgula) , iar la expediere calculatorul va complecta si adresa de e-mail corecta .

NOTA : Este bine sa salvati si sa arhivati adresele din “Address Book” pentru a nu le pierde in cazul cand va fi necesara reinstalarea programului Windows 9x pe PC dvs.

 

Ultima actualizare : 12.10.2001

Pentru orice sugestie contactati-ne la primulpas@home.ro

© 2001-2002 Adrian Andrisan, Bogdan Manolea . Toate drepturile rezervate .